آیا انجام نوروسونوگرافی مغز جنین الزامی است؟
برای ارزیابی مغز جنین می توان از سونوگرافی استفاده کرد. سونوگرافی تشخیصی پزشکی می تواند برای ارزیابی مغز جنین نوزادان از نوزادی تا تقریباً شش ماهگی یا تا زمان بسته شدن فونتانل قدامی مورد استفاده قرار گیرد. سونوگرافی میتواند ناهنجاریهای مختلف مغز نوزاد از جمله خونریزی داخل جمجمه، بطنکولومگالی، ناهنجاریهای مادرزادی مغز، کلسیفیکاسیونهای مرتبط با عفونتهای داخل رحمی مانند سیتومگالوویروس (CMV)، سیفلیس و زیکا را شناسایی کند.
نوروسونوگرافی بهترین روش تصویربرداری انتخابی برای نوزادان است. تصاویر مغز با وضوح بالا را می توان با سونوگرافی به دست آورد و در نتیجه قرار گرفتن در معرض تشعشع مرتبط با سی تی اسکن را حذف کرد. همچنین، برای دریافت تصاویر سونوگرافی تشخیصی نیازی به بیهوش کردن نوزاد نیست.
تشخیص ناهنجاری های CNS با سونوگرافی
ناهنجاری های CNS جنین ، متغیر هستند و در بسیاری از موارد می توانند منجر به پیامد عصبی ضعیف شوند. بسیاری از ناهنجاری های مغزی با سندرم های کروموزومی، ژنتیکی و سایر موارد مرتبط هستند. تصویربرداری دقیق عصبی جنین، به ویژه نورسونوگرافی، برای تشخیص، مشاوره و مدیریت صحیح کاملا ضروری است. در برخی موارد MRI جنین اطلاعات اضافی و استثنایی را ارائه می دهد که تأثیر بالینی قابل توجهی دارد.
از آنجایی که مغز جنین در طول بارداری دچار رشد فوق العاده ای می شود، می تواند در تشخیص افتراقی پاتولوژی ها چالش برانگیز باشد و اغلب به مهارت های معاینه کننده بستگی دارد. تکنیک اصلی برای تشخیص ناهنجاری های CNS جنین سونوگرافی است. در موارد خاص استفاده از MRI نیز نقش دارد.
ناهنجاری های مغز جنین
ناهنجاری های مغز جنین از شایع ترین ناهنجاری های مادرزادی است که ممکن است با ناهنجاری های سندرمی و کروموزومی همراه باشد و می تواند منجر به تاخیر رشد عصبی و عقب ماندگی ذهنی شود. تشخیص زودهنگام ناهنجاری های مغزی قبل از تولد برای اطلاع رسانی مسیرهای مدیریت بالینی و مشاوره با والدین ضروری است. هدف از این تحقیق توسعه الگوریتمهای تشخیصی به کمک رایانه برای پنج ناهنجاری شایع مغز جنین است که ممکن است به پزشکان برای تشخیص ناهنجاریهای مغزی در ارزیابی نورسونوگرافی قبل از زایمان کمک کند. معاینه را می توان تنها در سال اول زندگی (گاهی اوقات دو سال) انجام داد، زیرا سونوگرافی از طریق فونتانل ها انجام می شود و سونوگرافی را منتقل می کند. با گذشت زمان، آنها استخوانی می شوند و انجام نورسونوگرافی غیرممکن می شود، زیرا استخوان یک مانع صوتی جدی است که مانع از انتقال اولتراسوند می شود.
اندیکاسیون های نورسونوگرافی
سونوگرافی مغز معمولاً با دستور متخصص اطفال یا متخصص مغز و اعصاب کودکان انجام می شود. نورسونوگرافی برای همه کودکان در سال اول زندگی به عنوان روشی سریع، ساده و ایمن برای حذف پاتولوژی های احتمالی در رشد آنها توصیه می شود. در برخی موارد، نورسونوگرافی نه تنها به عنوان سونوگرافی های غربالگری های دوران بارداری، بلکه بر اساس اندیکاسیون ها نیز انجام می شود.
در موار زیر معاینه لازم است:
- در صورت روند زایمان پاتولوژیک (تولد سخت، تروما هنگام تولد، هیپوکسی در هنگام تولد).
- کمبود اکسیژن جنین در دوران بارداری
- برای نوزادان نارس
- نوزادان تازه متولد شده با توده ناکافی؛
- در صورت شکل غیر معمول سر یا ساختار اسکلت صورت؛
- در صورت بروز علائم مشکلات عصبی (اختلالات خواب در نوزادان، گرفتگی عضلات، اسپاسم، تاخیر در رشد).
- در صورت خطر ابتلا به عفونت های داخل رحمی؛
- در صورت مشکوک به کیست یا خونریزی مغزی.
در معاینه غربالگری، نورسونوگرافی در سن ۱.۵-۱ ماهگی انجام می شود، در صورت وجود علائم، می توان سونوگرافی را قبل از استخوانی شدن فونتانل ها انجام داد (در اکثر موارد حدود یک سال اتفاق می افتد، در موارد نادر – تا بالا). تا دو سال).
سونوگرافی مغز چه چیزی را نشان می دهد؟
نتایج معاینه به پزشکان اجازه می دهد تا از ایجاد آنوریسم، خونریزی، کیست آراکنوئید، ایسکمی مغز، تومورها و مننژیت جلوگیری کنند. به لطف نورسونوگرافی، پزشک می تواند اندازه و خطوط بطن های مغز، وضعیت عروق اصلی مغز و شبکه های آنها را ارزیابی کند، تشخیص دهد که آیا خونریزی در بطن ها یا ماده مغزی وجود ندارد.
نورسونوگرافی مغز جنین چگونه انجام می شود؟
سونوگرافی برای کودک بی خطر و بدون درد است. اغلب در حالی که کودک خواب است انجام می شود و خواب او را مختل نمی کند. هیچ آمادگی خاصی برای معاینه لازم نیست – متخصص پریناتولوژی با استفاده از سنسور اولتراسوند وضعیت مغز را از طریق فونتانل بررسی می کند و تصویر را ارائه می دهد.
در بیشتر موارد، معاینه از طریق فونتانل قدامی که بین استخوان فرونتال و جداری است انجام می شود، اما می توان از طریق فونتانل های شقیقه ها یا سوراخ پس سری که در پایین گردن قرار دارد انجام شود.
هیچ منع مصرفی برای انجام نورسونوگرافی وجود ندارد. این معاینه عوارض جانبی ندارد. در کلینیک آکسفورد مدیکال کیف، سونوگرافی توسط متخصصین تشخیصی واجد شرایط در دستگاه سونوگرافی فیلیپس انجام می شود.
معمولا الگوریتمهای تشخیصی به کمک رایانه را برای تصاویر سونوگرافی مغز جنین بر اساس شبکههای عصبی کانولوشنال عمیق ارائه می شود. این الگوریتمها میتوانند به طور بالقوه در کمک تشخیص به کار گرفته شوند و انتظار میرود که به پزشکان جوان در تصمیمگیری بالینی و کاهش منفی کاذب ناهنجاریهای مغز جنین کمک کنند.
منبع:
https://link.springer.com/article/10.1007/s11548-020-02182-3